Slik håndterer du energityver

«Utad kan energityven virke sosial og hyggelig, men under overflaten skjuler det seg alltid ubearbeidede konflikter og aggresjoner»

Å møte et annet menneske er ofte interessant, givende og utviklende. Men ikke alltid. Iblant opplever du bare en følelse av tomhet og forvirring. Du føler deg mistrodd, kritisert og drenert for energi. Mest av alt lurer du på hva det var som skjedde. Hvor kom den der følelsen fra? Det trolige er at du nettopp har truffet en energityv.

Hva er det er som gjør at visse mennesker tar all ens kraft? Kanskje det rett og slett skyldes at de er energityver. Man møter disse menneske i mange ulike sammenhenger og nesten alle har opplevd det. Det er faktisk et stort problem for mange. Det er veldig mye å si om dette emnet. Når man snakker energityver, får man nesten alltid reaksjoner på det. Det virker som alle har et forhold til energityver. Og nettopp det er vel et godt bevis på at dette er et stort problem.

Hvordan beskriver man en energityv?

Man kan si at det er et menneske som avreagerer ved å overføre sine egne indre konflikter på andre. Ved å gjøre det opplever han eller hun en lettelse og en energikick. Energityven opplever en slags avlastning ved å overføre sine egne følelser av ulyst og ubehag til andre. Utad kan energityven virke sosial og hyggelig, men under overflaten skjuler det seg alltid ubearbeidede konflikter og aggresjoner.

De finnes overalt. I kjærlighetsforholdet eller familien, i bekjentskapskretsen, i foreningslivet eller på jobben. Energityver kan ha hvilket som helst kjønn og du kan treffe dem i alle sosiale sammenhenger og i situasjoner der du skal samarbeide med andre. Som kjent treffes vi mindre nå under corona-pandemien, og det har trolig ført til at man har vært mindre utsatt for energityver på jobb og i sosiale sammenhenger enn vanlig.

Hva skjer med den som rammes?

Han eller hun mister sin energi, blir tom og trøtt og føler seg drenert. Det er også vanlig med en følelse av forvirring. Man forstår ikke helt hva man nettopp har vært med på. Hva det egentlig var som skjedde? Man spør seg selv om hva man gjorde feil. Energityvene er nemlig veldig dyktige til å legge skylden på andre.

For den som rammes, kan det handle om alt fra en følelse av ubehag til utviklet utmattelsessyndrom. Det kommer an på omstendighetene, men også på hvordan man håndterer situasjonen hvis man blir rammet. Nøkkelen til å håndtere denne typen situasjoner er innsikt og forståelse. Å forstå at det er nettopp en energityv man har foran seg og ikke legge skylden på seg selv. Innsikt er som en vaksine mot energityveri. Men det kan være vanskelig å oppnå en slik innsikt fordi energityven ofte opptrer veldig smart og utspekulert.

Hvordan bør man opptre som leder eller kollega hvis man har en eller flere energityver i organisasjonen?

Som leder eller arbeidsleder er det viktig å prøve å være bevisst på hva som skjer på arbeidsplassen – både det som er synlig og det som ligger under overflaten. Det gjelder å være oppmerksom på signaler. Man må lytte til medarbeiderne og ta deres følelser på alvor. Men det aller viktigste er å sette foten ned og si ifra når noen blir utsatt. I visse tilfeller kan det også være nødvendig å omorganisere og flytte den aktuelle personen.

En bedrift kan tjene veldig mye, både menneskelig og økonomisk, på å sette en stopper for slike tendenser. Lykkes man med det, fører det til både bedre arbeidsmiljø og økt produktivitet. Det er faktisk noe av det mest lønnsomme en bedrift kan gjøre.

Man må nok dessverre innse at det er nærmest en umulig oppgave å forandre et menneske med disse personlighetstrekkene. Det handler om personer som mangler både empati og selvinnsikt. Deres selvfølelse er ikke ekte, for den bygger på at de kan hevde seg mot mennesker i sine omgivelser. Hvis de opplever at de er underlegne, føler de seg utnyttede og fulle av angst.

6 måter å gjenkjenne en energityv på

  1. Han eller hun kommer nesten alltid med negative kommentarer og ofte med direkte kritikk mot deg for å få deg til å føle deg liten.
  2. Han eller hun kritiserer alt du gjør.
  3. I en diskusjon eller argumentasjon er han eller hun ofte fast bestemt på å få det siste ordet. Ifølge energityven er det alltid en av partene som vinner en diskusjon, og det skal definitivt ikke være deg.
  4. Han eller hun lytter ikke til det det du sier og stiller ingen oppfølgingsspørsmål. Energityven er veldig opptatt av å snakke selv, og det han eller hun sier, er nesten alltid påstander som ikke åpner opp for meningsutveksling.
  5. Samtalen med energityven gir deg en udefinerbar følelse av at det ikke er mulig å gjøre det rette.
  6. Etter møtet med denne personen føler du deg alltid forvirret og tom for energi.

6 måter å håndtere en energityv på

  1. Prøv å se situasjonen med objektive øyne og forstå hva det er som skjer når energityven ufortjent forsøker å legge skyld på deg. Stol på dine egne følelser og innse at feilen ikke ligger hos deg.
  2. Sett tydelige grenser ved å ikke la den andre identifisere deg og hva du står for.
  3. Spør personen om hva han eller hun mener med påstander som du opplever som merkelige eller urettferdige.
  4. Hvis du utsettes for projeksjon av skyldfølelser, ta til motmæle ved å si: Jeg beklager, men jeg er slett ikke enig i det.
  5. Møt kritikk og negative synspunkter ved å si ting som hever din egen verdi.
  6. Velg bort energityver. Iblant er faktisk det klokeste du kan gjøre å trekke deg ut av relasjonen. Hvis du har mulighet til det, er det kanskje bedre å slutte å treffe en person som tar mer energi enn han eller hun gir. Det ligger noe sunt i å holde avstand til mennesker som sårer oss.